Nachtwakersstaat
Een nachtwakersstaat is een staat waarin de overheid zich zo weinig mogelijk met de burgers bemoeit. De enige taak die de overheid heeft is het zorg dragen voor de veiligheid van de burgers. Dit gebeurt door handhaven van de openbare orde en zorg dragen voor het leger. Daarnaast gelden er een aantal wetten om de orde te handhaven.
Een nachtwakersstaat beteken dat de burger meer vrijheid heeft en er minder regels opgelegd worden. Ook is er economische vrijheid. Zo zal een overheid geen minimum en maximumprijzen opleggen bij bepaalde producten en kan de markt zelf zijn werk doen. De overheid grijpt zo min mogelijk in.
Verzorgingsstaat
Een verzorgingsstaat is een sociale staat waarin het de primaire taak van de overheid is om te zorgen voor het welzijn van de burgers. De overheid houdt zich intensief bezig met gezondheidszorg, werkgelegenheid, onderwijs en sociale zekerheid.
Zorgverzekering
In Nederland kennen we de verzorgingsstaat. Een mooi voorbeeld van hoe de verzorgingsstaat tot uitdrukking komt is de verplichte zorgverzekering. Iedereen in Nederland moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering vergoedt de kosten van gezondheidszorg, zoals huisarts, ziekenhuis en medicijnen. De verzekering bestaat in ieder geval uit de wettelijk verplichte basisverzekering. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor kosten die niet door de basisverzekering worden gedekt, zoals fysiotherapie. De aanvullende verzekering is niet verplicht.
Verzekeren betekent dat je iemand betaalt voor het overnemen van jouw risico’s. Bij verzekeren betaal je premie, een maandelijks bedrag voor het geit dat iemand jouw risico overneemt.
Bij de basisverzekering stelt de overheid een verplicht eigen risico vast. Dat is het bedrag dat verzekerden vanaf achttien jaar zelf moeten betalen voordat ze hun zorgkosten vergoed krijgen. Om de kosten voor de zorg betaalbaar te houden heeft de overheid het verplicht eigen risico de afgelopen jaren verhoogd.
Bij zorgverzekeringen is er sprake van solidariteit. Iedereen betaalt namelijk dezelfde premie voor een basisverzekering. Gezonde mensen, die weinig of geen zorg nodig hebben, betalen daardoor mee aan de zorgkosten van minder gezonde mensen.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren die bij hen een basisverzekering wil afsluiten, ongeacht leeftijd, inkomen of gezondheid.
Voor een basisverzekering betaal je zo’n €100,00 per maand per volwassenen. Als je niet veel verdient, is zo’n bedrag moeilijk op te brengen. Mensen met een laag inkomen kunnen daarom zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om tegemoet te komen in de kosten van een zorgverzekering. Je kunt zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb